Wratten spreekuur

Wratten spreekuur

Wrattenspreekuur
Het aanstippen van wratten met stikstof kan in onze praktijk. U kunt hiervoor een afspraak maken op het spreekuur van de assistente.

Wat zijn wratten?
Wratten zijn knobbeltjes die ruw en hard aanvoelen. Soms zien ze er een beetje bloemkoolachtig uit.
Wratten worden veroorzaakt door een virus. Ze zijn onschuldig en verdwijnen meestal vanzelf zonder littekens. Na 1 jaar zijn de wratten bij ongeveer de helft van de mensen spontaan verdwenen. Ze hoeven alleen behandeld te worden als u er veel last van heeft. De behandeling van een wrat geeft vaak meer klachten dan de wrat zelf.

Wat is de oorzaak van wratten?
Het is niet bekend waarom de één wel wratten krijgt en de ander niet. Het wrattenvirus komt overal voor. Het is niet aangetoond dat u wratten krijgt van zwembaden, openbare douches, of van sporten op blote voeten. We weten niet goed hoe wratten zijn te voorkomen. Als u éénmaal één wrat heeft, kunt u er nog meer krijgen. Als u wratten heeft, kunt u er het beste van afblijven. Als u aan wratten peutert of bijt kan dat zorgen voor verdere verspreiding.

Thuis zelf wratten behandelen kan als volgt:
De wrat wordt afgeplakt met duct-tape. Dit is een kleefpleister of klussentape die verkrijgbaar is bij de bouwmarkt. De duct-tape is in Nederland niet onder de naam ‘duct- tape’ leverbaar. Wel kunt u onder andere de duct-tape ‘Powertape van het merk Pattex kopen.

U gaat als volgt te werk:
  • Knip de tape op maat, net iets groter dan de wrat.
  • Plak de tape over de wrat en laat dit vervolgens 6 dagen zitten.
  • Daarna verwijdert u de tape.
  • Week de wrat vervolgens in water en schuur daarna de hoornlaag zoveel mogelijk van de wrat af met een nieuw stukje fijn schuurpapier.
  • De aansluitende nacht mag u de wrat niet afdekken.
  • De volgende ochtend brengt u opnieuw duct-tape aan voor 6 dagen en herhaalt u de rest van de behandeling zoals hierboven beschreven.

Werking duct-tape.
De precieze werking is nog onbekend. waarschijnlijk veroorzaakt de lijm van de tape een irritatiereactie, waardoor het afweersysteem het wrattenvirus sneller kan herkennen en onschadelijk kan maken. Hiermee zal ook de huid herstellen.

Wat zijn de resultaten van de behandeling?
De kans op succes ligt tussen de 60 en 70%. De wrat zal pas na 4 tot 6 weken behandeling verdwijnen. Littekens treden niet op.

Neem bij problemen, zoals bloeding, hevige pijn, zwelling, contact op met de huisarts.

Spoed

SPOED
Ma-vr, 08:00 - 17:00 uur
Bel 0226-351215, toets 1

SPOED
Buiten kantooruren
Bel de Centrale Huisartsenpost in Hoorn 0229-297800.

EHBO
Heeft u acute (wond)zorg nodig? Bel dan met de huisartsenpraktijk voor overleg, dan kunnen we rekening houden met uw komst.

Noodsituatie of ongeval
Bel 112.

De Glazen Linde